نوغاب(نوقاب) :
یكی از مناطق مركزی شهرستان گناباد بوده و محتمل است اصل آن نوك آب باشد. در مشرق گناباد و قریب 3 كیلومتر با آن فاصله دارد. مردم نوقاب در تجارت و كسب خیلی ماهر و از سایر مناطق گناباد ورزیده تر و سابقا مر كزیت تجاری داشته است در حدی كه آنجا را كوی بازرگانان نامیده اند و در زمینه صنعت حمل و نقل كشوری نیز بیشترین سهم را بر عهده دارد و داراي بزرگترين ناوگان حمل و نقل برون شهري در استان خراسان رضوي مي باشد.
نوقاب هم اكنون داراي 2 مدرسه ابتدائي دخترانه و پسرانه و 2 مدرسه راهنمائي دخترانه و پسرانه و يك دبيرستان دخترانه است و همچنين آموزشكده فني و حرفه اي پسران محموديه گناباد در نوقاب قرار دارد. همچنين داراي 7 مسجد و 4 هيئت و 3 حسينيه و 2 سالن ورزشي مي باشد.
تقریبا در اواخر دوره زندیه و آغاز سلسله قاجار ، مردی خیر بنام حاج عبدا... از منطقه خواف به گناباد می آید و در منطقه نوقاب سكنی می گزیند وی به همراه خود هشتاد مجلس مختلف شبیه خوانی را به نوقاب آورده و آنها را منحصرا وقف مجالس شبیه خوانی در نوقاب می كند مشروط بر اینكه از روز عاشورا تا اربعین هر روز یك مجلس را اجرا نمایند . حاج عبدا... آثار تاریخی دیگری از جمله مشجد ، آب انبار، انبارچه ، حمام و حسینیه از خود به یادگار گذاشته كه متاسفانه تعدادي ازآن بناهای تاریخی از بین رفته است .
آثار و ابنيه تاریخی و ميراث معنوي ثبت شده از منطقه نوقاب به شرح ذیل می باشد:
- مسجد حاج عبد الله ، قدمت: دوره قاجاريه
- منزل سعيديان ، قدمت: اواخر دوره قاجاريه و اوايل دوره پهلوي
- قلعه ، قدمت: دوره قاجاريه
- درخت سرو ، قدمت: 400 سال
- حوض انبار حاج عبدالله ، قدمت: دوره قاجاريه
- حاج كرم ، قدمت: اواخر دوره قاجاريه
- مراسم شبيه خواني و شبيه گرداني ، قدمت: دوره قاجاريه
- آئين نخل گرداني ، قدمت: دوره پهلوي
- آئين بي بي گردو ، قدمت: دوره پهلوي
:: موضوعات مرتبط:
محلی-منطقه ای ,
,
:: بازدید از این مطلب : 627
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1